Zoey42's bookshelf: read

Fools Die
Omerta
The Honey Badger
Africký príbeh lásky: Láska, život a slony
Platypus Police Squad: The Frog Who Croaked
The Honeymoon Cottage
Dead of Eve
The Book Thief
The Tourist
Charlieho malé tajomstvá
Death Ain't But A Word
The Hours
Labyrinth
Námestie svätej Alžbety
Vita
Za vyšným mlynom a iné prózy
Jonathan Livingston Seagull
Cancer Ward
Ako chutí moc
Vidím to, co vrah


Zoey42's favorite books »

pondelok 19. septembra 2011

Recenzia: Desirée (Annemarie Selinko)

(Wow, vôbec som si nemyslela, že hosťujúcu recenziu budem mať tak skoro. Pri tom, ako je slečna M.B. snaživá, to bude skôr náš spoločný blog, lebo ja som sa nejako k sľúbeným článkom nedokopala...Každopádne veľmi ďakujem Majke za recenziu - takú rýchlosť som fakt nečakala - a sľubujem, že akonáhle dočítam Historičku od Elizabeth Kostovovej, publikujem recenziu.) 




Desirée – Annemarie Selinko

Desirée – Vytúžená. To je meno, ktoré zvolila autorka za titul takmer rozprávkového príbehu Bernadiny Eugénie Desirée Claryovej, dcéry marseilleského obchodníka s hodvábom, prvej lásky Napoleona Bonaparta a manželky francúzskeho maršala Bernadotta, ktorý sa stal švédskym kráľom. 


Poďme teda aspoň krátko zhodnotiť román tejto pre väčšinu čitateľov nie veľmi známej autorky (chápem, fantasy a upíry hýbu svetom), no nikto by po prečítaní neľutoval že po tejto knihe siahol. Celkovo sa mi na začiatku nepáčil ani príbeh, ani celková zápletka. Čakala som nudnú historickú knihu prepchatú dejinami a kopou nepotrebných informácií (aspoň pre knihu). Ostala som však veľmi milo prekvapená. Príbeh je písaný veľmi sviežo, na to že je dosť starý. Postavy som si tiež obľúbila hneď od začiatku. Eugénie, neskôr Desirée nepatrila k pyšným paničkám, na to že bola bohatá a správne vychovaná.  Bola mi sympatická nie len svojím vystupovaním, ale aj konaním. A ako správna čitateľka som sa spolu s ňou zamilovala do jej prvej lásky, Napoleona. Doteraz som ho vnímala ako niekoho zlého, ako postavu z dejepisných knižiek (tie neznášam). Ale tu (aspoň na začiatku) pôsobil veľmi pozitívne. Zdanie však klamalo, lebo potom urobil niečo aj keď očakávané, ale veľmi podrazácke. (spoiler)

 Je jasné že nemôžu byť všetci dobrí, i keď ja osobne by som si to želala. No v tejto knihe som nikoho nebrala ako výslovne zlú postavu. Každá mala v knihe svoje miesto (áno, bola to kniha, kde každý niečo znamenal a nemusela som preskakovať niečie repliky). Skutočne prekvapivý, no aj milý zároveň.(spoiler)


Kniha mala pred takými 60-rokmi skutočne veľký úspech, keďže bol na jej motívy vytvorený aj veľmi dobrý výpravný film s  Marlon Brando, Jean Simmons v hlavných úlohách (↑ hore ukážka z filmu)
                  
Čo mi na knihe vadilo? Asi tá Napoleonova posadnutosť (i keď vieme, že nie večná; veď ako skončil...) a aj trošku naivita Desirée. Odišiel do Paríža, s ňou zasnúbený, napísal jej len niekoľkokrát, no ona aj tak za ním do toho Paríža pobežala (koč asi nebežal) a zistila to,  čo už všetci vedeli, že sa zasnúbil s inou. Ešte šťastie že ako v každej správnej knihe stretla iného. Lepšieho, dokonca budúceho kráľa. Aj ja chcem mať také šťastie :-D.

No, dúfam že ste s recenziou spokojní a že som vám dala dobrý tip na čítanie.

Mb



Giveaway!!!

Už je to tu! Prvá giveaway na oslavu spustenia blogu! Tentoraz budú výhrou len ebooky, ale sľubujem, že pri 250 followers bude giveaway o poriadne knižky!


Kedy sa bude súťažiť? od pondelka 19.9.2011 do nedele 2.11.2011 (polnoc)
Koľko bude výhercov? 3 !!! (každý vyhrá jeden balíček, ktorý obsahuje 2 knihy ) = dokopy 6 úžasných kníh
Čo treba urobiť? Stačí byť GFC followerom a do komentárov pod týmto postom mi napíšte GFC meno pod ktorým ma sledujete a váš email, aby som vám mohla oznámiť prípadnú výhru :D (poteším sa, ak pridáte aj názov knihy, ktorá je momentálne na najvyššom mieste vášho wishlistu :) to ale nie je podmienkou súťaže)

Takže, pýtate sa čo bude vlastne výhrou? Úžasné ebooky (najlepšie knihy, niektoré len nedávno publikované! UPOZORNENIE: všetky ebooky sú v ANGLIČTINE - väčšina ešte v SR ani v ČR nevyšla!)

Tadáá: 
1. Balíček:
    Halo (Alexandra Adornetto)
    Perfect Chemistry  #1 (Simone Elkeles)

2. Balíček:
    Beastly (Alex Flinn)
    Ruined (Paula Morris)    
 
3. Balíček:
    Paranormalcy (Kiersten White)
    Wintergirls (Laurie Halse Anderson)          

(po kliknutí na knihu sa dostanete na stránku GoodReads)

Všetkým držím palce! Víťaz bude vybraný v pondelok 3.10.2011 (musí sa zareagovať na výherný email do 72 hodín, inak bude vybraný ďalší výherca). Víťazi sa vyberú pomocou Random.org
  ---------------------------------------------------