Zoey42's bookshelf: read

Fools Die
Omerta
The Honey Badger
Africký príbeh lásky: Láska, život a slony
Platypus Police Squad: The Frog Who Croaked
The Honeymoon Cottage
Dead of Eve
The Book Thief
The Tourist
Charlieho malé tajomstvá
Death Ain't But A Word
The Hours
Labyrinth
Námestie svätej Alžbety
Vita
Za vyšným mlynom a iné prózy
Jonathan Livingston Seagull
Cancer Ward
Ako chutí moc
Vidím to, co vrah


Zoey42's favorite books »

nedeľa 25. septembra 2011

Zakázané knihy?

Týždeň zakázaných kníh v USA je každoročná 'oslava' slobody čítania a dôležitosti  Prvého Dodatku americkej ústavy. ALA (Spoločnosť amerických knižníc) sa pri tejto príležitosti snaží zviditeľniť niektoré knihy, ktoré boli či už priamo zakázané alebo ''challenged'' (rodič alebo škola navrhli odstrániť túto knihu zo školských knižníc). Knihy sú väčšinou zakazované z dôvodov ako: násilie, sex, rasizmus, nadávky či nevhodnosť pre určitú vekovú skupinu.

Na jednej strane sú rodičia, ktorí sa obávajú nevhodných kníh , ktoré by mohli negatívne ovplyvniť ich deti. Na strane druhej sú ľudia, ktorí vyzdvihujú slobodu a možnosť čítať akúkoľvek knihu. Osobne si myslím, že knihy by sa zakazovať nemali. Možno by sa mohli označiť, ak sú napríklad nevhodné pre deti..."Pretože ak zakážeme knihy, zakážeme myšlienky a ak zakážeme myšlienky svet sa stane jednotvárnym a nudným miestom. "(neznámy autor)

Zoznam kníh, ktoré boli zakázané v USA (tie ktoré som osobne prečítala, kompletný zoznam nájdete TU):

Harry Potter (J. K. Rowling) - celá séria

- mágia, čarodejníctvo (proti boli najmä rôzne náboženské skupiny), okultizmus, satanizmus, násilie,

Pre mňa ide o jednu z najkrajších kníh, ktoré som čítala. Aj keď to nebol práve HP, kto ma priviedol k čítaniu, všetky knižky zbožňujem a rada sa k nim vraciam. Stále si pamätám na to nekonečné čakanie kým vyšla ďalšia kniha. Aj keď sa celá séria už skončila a videli sme už aj posledný film, tieto knižky mi pripomínajú moje detstvo..Zdá sa mi nespravodlivé, že HP zakázali kvôli tomu, že obsahoval mágiu. Mne sa najviac páčila práve mágia, schopnosť vyčarovať čokoľvek, na čo som si pomyslela. A snívala som, že raz aj mne príde pozvánka na Rokfort :)

Temné hmoty (Philip Pullman) - trilógia

- protináboženská

Túto trilógiu som taktiež mala rada. Páčila sa mi predstava rôznych svetov, do ktorých môžete vstúpiť, ak prerežete vzduch magickým nožom :) Protináboženský obsah? No áno, v knihe je opísaná cirkev ako skorumpovaná, nepriznávajúca si chyby, Boh je opísaný ako tyran..Kniha bola tiež nazvaná 'ateizmus pre deti',  no myslím si že je skôr o zvrhnutí autority ako takej v akomkoľvek diktatúre..A teraz netrpezlivo očakávam ďalší film...



ďalšie knihy, ktoré boli zaradené medzi zakázané:
  • The Adventures of Huckleberry Finn, by Mark Twain 
  • To Kill A Mockingbird, by Harper Lee  
  • Gossip Girl (series), by Cecily von Ziegesar 
  • Bridge To Terabithia, by Katherine Paterson  
  • Brave New World, by Aldous Huxley 
  • Slaughterhouse-Five, by Kurt Vonnegut  
  • The Catcher in the Rye, by J.D. Salinger 
  • The Hunger Games, by Suzanne Collins  
  • Twilight, by Stephenie Meyer 

..a klasika ako:
  • The Great Gatsby, by F. Scott Fitzgerald  
  • The Lord of the Flies, by William Golding 
  • 1984, by George Orwell  
  • Lolita, by Vladmir Nabokov 
  • Animal Farm, by George Orwell 
  • Gone with the Wind, by Margaret Mitchell 
  • Lady Chatterley's Lover, by D.H. Lawrence  
  • Sophie's Choice, by William Styron 
..a veľa ďalších. Vybrala som si pár kníh (↓) zo zoznamu zakázaných kníh, ktoré boli už dlho na mojom to-read liste a pri najbližšej návšetev knižnice si ich vypožičiam - na oslavu slobody čítania.



P.S. Podľa knihy Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky) sa pripravuje film s Logan Lermanom, Emmou Watson a Ninou Dobrev v hlavných úlohách. Podľa IMDb by mal mať film premiéru v 2012.

A Banned Books Giveaway Hop

Na oslavu Týždňa zakázaných kníh v USA sa organizuje obrovská Giveaway s 234 zapojenými blogmi! (aj keď nie všetky sú medzinárodné -international, stále je tu veľká šanca na výhru):

(moja výhra z predchádzajúcej giveaway - inšpirácia, čo všetko môžete vyhrať :) )

Prvým blogom v súťaži, ktorý by ste určite mali navštíviť je I Am A Reader, Not A Writer . (Po kliknutí na odkaz sa dostanete priamo na príspevok Giveaway, a na konci sú adresy všetkých 234 blogov!)