Zoey42's bookshelf: read

Fools Die
Omerta
The Honey Badger
Africký príbeh lásky: Láska, život a slony
Platypus Police Squad: The Frog Who Croaked
The Honeymoon Cottage
Dead of Eve
The Book Thief
The Tourist
Charlieho malé tajomstvá
Death Ain't But A Word
The Hours
Labyrinth
Námestie svätej Alžbety
Vita
Za vyšným mlynom a iné prózy
Jonathan Livingston Seagull
Cancer Ward
Ako chutí moc
Vidím to, co vrah


Zoey42's favorite books »

nedeľa 19. augusta 2012

Minireviews 1 - Škola noci + Židovka

Ahojte, už dlhšie som nepísala žiadnu recenziu, tak ich tu máte hneď dve. Sú to síce len také minirecenzie, ale hádam vám pomôže pri výbere niektorej z kníh.

--------------------------------------------------------------

(P.C. Cast, Kristin Cast)

Škola noci 2 - Zradená
Škola noci 3 - Vyvolená
Škola noci 4 - Neskrotená
Škola noci 5 - Prenasledovaná

Na začiatok by som rada uviedla, že svoju prezývku (Zoey) nemám z tejto knižky :)

V prvej časti zatiaľ 10-dielnej série s názvom Škola noci je hlavná hrdinka Zoey označená za upírie mláďa, čo znamená, že nasledujúci štyri roky musí stráviť v Škole noci, kým jej telo prekoná superzmenu a ona sa zmení z upírieho mláďaťa na dospelú upírku. Má to však háčik - niekedy telo premenu na upíra začne odmietať a v tom prípade mláďa zomriera. Postupne Zoey zistuje, že je viac ako len obyčajné mláďa a že bohyňa Nyx ju obdarila nezvyčajnými schopnosťami. Budú však stačiť na to, aby Zoey so svojimi priateľmi zvíťazila nad zlom?

Knihy (prečítala som zatiaľ štyri) sú pomerne zaujímavo napísané, avšak často som mala pocit, že sa niektoré vety opakovali a boli akési 'kostrbaté' - môže to byť aj prekladom. Je to príjemné oddychové čítanie, ale jedna vec ma vytáčala počas celého čítania - Zoeyine problémy s chlapcami. Ľúbostný trojuholník nájdeme skoro v každej knihe, no ľúbostný päťuholní už taký častý nie je - tým je zrejme Škola noci jedinečná :)

(SPOILER ALERT)

Keď Loren (neodolateľný úpírsky učiteľ, ktorý využíval Zoey) bol zabitý v 4. knihe, Zoeyina voľba medzi chlapcami by sa mala logicky zúžiť na Erika (sexy upírske mláďa premenené na sexy upíra, ktorý sa stal učiteľom) a Heatha (človeka, s ktorým Zoey chodila pred premenou). Ale namiesto chudáčika Lorena, sa nám tak objaví Stark (mláďa so zvláštnymi schopnosťami) a Kalona (diabolský priateľ Neferet, ktorý v Zoey vidí svoju dávnu družku). Možno si to myslím iba ja, no príbeh by bol oveľa uveriteľnejší, ak by štyria chlapci/upíri/mláďatá/padlí anjeli nesúťažili o Zoeyinu priazeň :)

----------------------------------------------------------------


Židovka (Andrea Coddington)

      Rada čítam o iných kultúrach, náboženstvách, spôsoboch života a najmä v spojení s históriou - a Židovka to všetko obsahuje. Tento skutočný príbeh podrobne opisuje cestu Sofie Maniševičovej, od detstva v Československu cez krátky pobyt v Taliansku až po splnenie sna v Amerike. Dej je popretkávaný nielen židovskými zvykmi a tradívciami, ale aj množstvom zaujímavých postáv.
    
     Aj keď je to príbeh reálnej osoby, niekedy na mňa pôsobili udalosti príliš neskutočne. V živote Sofie je akosi príliš veľa zvratov, prekážok, ale aj prekvapujúco dobrých náhod - až pôsobia neuveriteľne. Každopádne taký je život. Zo začiatku mi taktiež trochu prekážal spôsob písanie, útržkovité odseky, zložité situácie vyjadrené v 2-3 vetách, ale po čase som si zvykla a ocenila som rýchle tempo deja.
     
     Knihu odporúčam a aj keď ju nezaradzujem medzi najlepšie knihy, aké som kedy čítala, Židovka je príjemným spestrením dlhých letných dní.